Zadnje objave

Kamnite stopnice

Kamnoseštvo GRAMA Naravni kamen ne postavlja omejitev, ko gre za domišljijo.

Stopnišče je poseben prostor, ki omogoča vertikalni prehod skozi objekt, ob objektu ali na prostem. Konstrukcijsko je namenjeno premagovanju višinskih razlik, tako da razdelimo višino na manjše enote – stopnice.

Stopnice so običajno prvi element, ki ga zagleda gost, ko ga sprejmemo. Lastniku so stopnice v veselje in ponos, hkrati pa v okras stanovanja, hiše ali okolice. Poznamo različne tipe stopnic: klasične, položene v cementno malto ali lepilo in samonosilne stopnice različnih izvedb.

Stopnice izdelujemo – oblagamo večinoma iz granitov (to je eden najkvalitetnejših gradbenih materialov), v manjšem obsegu iz marmorjev (le-ti so občutljivejši na obrabo, umazanijo, poškodbe, vremenske vplive itd.). Vsak nastop in čelo stopnice sta narejena iz enega dela. Površinsko so lahko različno obdelane: polirane, štokane, grobo rezane, plinsko žgane, ščetkane ali peskane, prav tako pa so preproste za vzdrževanje in čiščenje

ZUNANJE KAMNITE STOPNICE, DETAJL ODVODNJAVANJA

Po idejni zasnovi projektanta smo izdelali granitno oblogo zunanjih betonskih stopnic ob stanovanjski hiši, ki potekajo od pritličja do prvega nadstropja in so izpostavljene zunanjim vremenskim vplivom, saj niso pokrite s streho. Stopniščna konstrukcija je armirano betonska, sestavljena iz treh ram po 6 stopnic in dveh podestov. Za oblogo betona smo uporabili granit. Vidna površina je plinsko žgana in ščetkana. Ta obdelava preprečuje zdrs pri hoji, ko so stopnice mokre ali zasnežene. Stopnišče širine 125 cm je obzidano na obeh straneh z zidovoma, ki preprečujeta odtekanje vode.

Na vrhu stopnic se nahaja terasa v obliki bazena površine 30 m2. Da bi se rešili odtekanja velike količine vode ob deževju ali topljenju snega, smo pred zadnjo – zgornjo stopnico vgradili sifon rešetko, ki ima funkcijo zbiranja vode iz terase. Preostalo vodo, ki se zliva po stopnišču, pa smo prestregli z dvema odtočnima kanaloma. Ta sta izdelana iz nerjaveče pločevine in montirana v nastopno ploskev stopnice ter zastičena z tesnilno maso. Tako smo dosegli oz. preprečili, da se voda iz zgornje terase in zgornjega dela stopnic nemoteno (tudi v veliki količini) pretaka v pritličje.

TELEFON: +386 7 81 62 080
E-NASLOV: info@kamnosestvo-grama.si