Zadnje objave

Skulptura »Sonce se je zjokalo«

Kamnoseštvo GRAMA Naravni kamen ne postavlja omejitev, ko gre za domišljijo.

S sklepom občinskega sveta Občine Sevnica je bila kiparju g. Rudiju Stoparju zaupana naloga izdelave idejnega projekta ob tragični smrti trinajstih udeležencev t. i. »Zadnjega spusta po reki Savi od Sevnice do Brestanice«. Pri HE Blanca se je zgodila tragedija, ki je za vedno obeležila to mesto in bo še naslednja stoletja kot pomnik in obenem opozorilo zanamcem.

Glede na to da je g. Rudi Stopar domačin in je odraščal ob reki Savi, so mu poznani tudi razni prijetni in žalostni dogodki, povezani z njo. Zato se je lotil projekta na način, s katerim je zajel spomin na več znanih in tudi neznanih tragedij v Savinih večnih vodah sevniškega dela. Kipar je to ponazoril kot značaj osvoboditve reke Save, ki ima svojo tisočletno zarisano pot, iz katere se vije strahospoštovanje. Uporabil je tudi stih Antona Aškerca “še krik iz valov, iz mokre je Save grobov”, ki je prinesel grenčino v našo brezbrižnost in zaverovanost v človekovo moč nad naravo. Slednja je v tem zadnjem spustu človeku še enkrat pokazala, da je nepremagljiva.


Tehnični opis:

Spominsko obeležje je izdelano oz. sestavljeno iz dveh granitov – nero africe in vizag blue. Zaradi velike višine in teže spominskega obeležja je bilo potrebno izdelati in zabetonirati masivni temelj z nosilno čašo, kamor smo vgradili 16 m³ armiranega betona. V odprtino – čašo je s pomočjo specialnega dvigala vstavljen granitni blok – monolit dimenzij 125 x 350 x 36 cm, ki je zalit z ekspanzijskem betonom.

Monolitni granitni blok je ročno rustikalno obdelan, z izdolbljenimi gnezdi za sonce in nerjaveče krogle. Na vrhu bloka je izdolbina, kjer je vdelano sonce iz brona, pozlačeno s 24-karatnim zlatom, ki je na eni strani proti Savi čisto – gladko, proti brežini pa z vrelcem solza, katere ponazarjajo sonce, ki se je zjokalo. Pod njim pa je po celi površini monolita vpetih 26 nerjavečih krogel, od katerih ima polovica vrezan križ, iz katerega mezi solza.

Obloga spodnjega dela temelja je narejena iz prodišča – kulirja, tj. pranih savskih krogelj.

V srednjem delu se iz prodišča dviga štirindvajset masivnih, vijugasto oblikovanih, ročno špičenih granitnih plošč, ki ponazarjajo pogubne valove reke Save. Iz sredine teh valov pa mogočno v nebo vpijoč stoji masivni monolit – melhir.

 

TELEFON: +386 7 81 62 080
E-NASLOV: info@kamnosestvo-grama.si